Pijpleiding Europoort RotterdamTerminal

Veiligheid en milieu Preventieve maatregelen

Controlekamer

Vanuit de RAPL Controlekamer wordt de verpomping en de snelheid 24 uur per dag zorgvuldig gemonitord en gestuurd. Daarnaast vinden automatisch diverse controles plaats waarvan de status door middel van een telemetriesysteem continue wordt doorgegeven aan de controlekamer.

Ondersteuning bij grondwerkzaamheden

Het aantal incidenten met een pijpleiding is klein. Uit ervaring blijkt dat de meeste ongevallen worden veroorzaakt door graafwerkzaamheden. Dit is de belangrijkste reden dat Grondroerders de wettelijke verplichting hebben om graafwerkzaamheden vooraf te melden; in Nederland aan het KLIC (Kabels en Leidingen Informatie Centrum), en in Belgiƫ aan het KLIM (Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt). Indien er werkzaamheden plaatsvinden in de buurt van de RAPL-pijpleiding dan wordt voordat de grondwerkzaamheden plaats mogen vinden de pijpleiding gelokaliseerd en de ligging uitgezet. Een RAPL-medewerker zal de werken blijven volgen en de benodigde instructies geven.

Controle niet gemelde grondwerkzaamheden

Ook al hebben Grondroerders de wettelijke verplichting om hun graafwerkzaamheden te melden bij het KLIC of KLIM systeem, de RAPL- pijpleiding wordt wekelijks per helikopter en dagelijks per auto tijdens andere inspecties gecontroleerd met als belangrijkste doel om eventuele grondwerkzaamheden op te sporen waarvan geen melding bekend is.

Belangrijke controles

Dagelijks worden secties van het RAPL-pijpleidingequipment visueel gecontroleerd door de operationele dienst. De RAPL-pijpleiding wordt ter voorkoming van corrosie kathodisch beschermd. Periodiek wordt de integriteit van de pijpleiding gecontroleerd.

Beveiligingssystemen

Zowel de Europoort locatie als het boosterstation in Hoeven zijn uitgerust met "state-of-the-art" branddetectie- en beveiligingssystemen.

Certificering

RAPL is ISO 9001, ISO 14001 en OHSAS 18001 gecertificeerd.

LR logo

Meer over veiligheid en milieu